Sint Petersburg

Stad aan de Neva.

De mooiste stad van Rusland!

St.-Petersburg, waar taalschool Russisch-in-Rusland gevestigd is, is in 1703 gesticht door Peter de Grote en telt heden bijna 5 miljoen inwoners. De stad wordt ook wel beschouwd als het “venster op Europa” vanwege haar eeuwige flirt met Westerse steden als Amsterdam, Parijs en Rome. Sint Petersburg is de meest Noordelijke miljoenenstad ter wereld. De stad vierde haar 300 jaar-bestaan in 2003 uitgebreid. In de aanloop tot die viering heeft de stad een flinke opknapbeurt gekregen. Ook door de sterke economische groei van de laatste jaren ontwikkelt “Piter” zich in rap tempo tot een moderne metropool.

witte-nachten  tijdens de Witte Nachten is Sint Petersburg op zijn mooist 

In juni en juli, tijdens de zogenoemde “Witte Nachten” is het vrijwel continu licht. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt rond de 20 graden. In de winter is het tussen min 5 en min 10 graden, maar het kwik kan ook makkelijk min 25 bereiken. Tot aan de oktoberrevolutie van 1917 was Sint Petersburg hoofdstad van Rusland. Tijdens het communistisch bewind droeg de stad de naam Leningrad. In 1991 koos de bevolking terug voor de oude naam. Historisch dieptepunt van de stad is het 900-dagen beleg door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog; toen bijna 1 miljoen inwoners van de stad om het leven kwamen. St.-Petersburg is de thuis-stad van Vladimir Poetin en Dmitry Medvedev.

Cultuur

St.-Petersburg is de culturele hoofdstad van Rusland. Vele componisten (Tsjajkovski, Rimski-Korsakov, Mussorgski) en schrijvers (Dostoyevski, Poesjkin) komen er vandaan. De stad kent vele musea, waarvan de bekendste de Hermitage is. In de Hermitage zijn alle grote namen vertegenwoordigd: Picasso, Leonardo da Vinci, Van Gogh. Het museum beschikt tevens over de grootste Rembrandt-collectie ter wereld. Onlangs opende de Hermitage in Amsterdam de “Hermitage aan de Amstel”.

hermitage-sint-petersburg  Hermitage 

Ook het Russische museum is indrukwekkend. Hier is de belangrijkste Russische kunst vertegenwoordigd, met als meest bekendste de indrukwekkende verzameling schilderijen van Ilya Repin.

De Kunstkamera is het museum waarin het “Rariteitenkabinet” is gevestigd, een persoonlijke verzameling van tsaar Peter de Grote, welke voornamelijk embryo’s met allerlei anatomische afwijkingen bevat. De Kunstkamera is gelegen op het Vasilievsky Eiland schuin tegenover de Hermitage.

Het Peter en Paul Fort is gelegen op een apart eiland. Dit fort wordt gekenmerkt door een kathedraal met een spitse gouden toren, met bovenop de bescherm-engel van Sint Petersburg. In het Peter en Paul Fort liggen de Romanovs begraven (van Peter I tot Alexander III).

Naast musea telt Sint Petersburg ook een groot aantal theaters. Het Mariinsky theater is de thuishaven van het wereldberoemde Kirov-ballet en dirigent Valery Gergiev. Het Mariinsky brengt tevens een groot aantal opera’s ten tonele die zeker het bezoeken waard zijn.

Sint Petersburg kent vele kerken en kathedralen die zeer de moeie waard zijn om te bezoeken. De Izaak-cathedraal heeft een van de grootste gouden koepels ter wereld. De cathedraal is ook van binnen prachtig vorm gegeven.

spas-na-krovi  Kerk van de Verlosser op het Bloed

De “Kerk van de Verlosser op het Bloed” (Spas na Krovi) is een typisch Russische kerk, van buiten gekenmerkt door de vele kleuren en uit-vormige koepels. Van binnen is de kerk ingericht met vele mozaïken.

Het ontwerp van de Kazan Kathedraal is gebaseerd op de Sint Pieter in Rome. Deze kathedraal wordt ook beschouwd als monument voor de overwinning van generaal Koetoezov op Napoleon. In de Kazan Kathedraal worden regelmatig Orthodoxe diensten gehouden die het bezoeken waard zijn.

Andere bekende kathedralen in Sint Petersburg zijn de Nikolaas-Kathedraal, Smolnyj-Kathedraal en de Troitsky-Kathedraal.

Activiteiten en Feestdagen 

Gedurende het jaar kent Sint Petersburg vele evenementen. Belangrijke terugkerende evenementen:
– 1 januari: Oud & Nieuw is de belangrijkste feestdag in Rusland. De Nevski Prospekt stroomt na twaalven helemaal vol. Er is een groot vuurwerk bij het Peter- en Paul Fort en op het Paleisplein zijn tot vroeg in de ochtend allerlei optredens
– 7 januari: Orthodox Kerstfeest
– 14 januari: Othodox Nieuwjaar
– 23 februari: “Dag van de Verdedigers van het Vaderland”, kortgezegd mannendag en tegenhanger van 8 maart. Op deze dag kent Petersburg geen specifieke activiteiten, maar zet de TV aan en de militaire liederen worden u toegezongen.
– 8 maart: Vrouwendag, de op-één-na belangrijkste feestdag van het jaar; hoewel er geen speciale evenementen op deze dag zijn, zullen alle cafés en restaurants al vroeg volgeboekt zijn. Een dag om vrouwen in het zonnetje te zetten, vooral met bloemen en chocolade. Oh ja, een enkele roos kost op deze dag niet minder dan 5 euro!
– 30 april: Koninginnedag, Nederlanders in Sint Petersburg vergeten niet waar ze vandaan komen! Deze dag wordt dan ook uitbundig gevierd. Dit jaar was bar TerraCotta de locatie van het Oranje-Bal.
– 1 mei: Dag van de Arbeid; deze feestdag werd in de communistische tijd uitbundiger gevierd dan nu. Petersburg kent geen parade meer op deze dag.
– 9 mei: parade op de “Dag van de Overwinning”, ’s ochtends is de militaire parade, ’s middags de optocht van de tweede-wereldoorlog veteranen; op deze dag zijn er vele optredens en ’s avonds de zogeheten “salut” (vuurwerk).
– 27 mei: verjaardag van Sint Petersburg; deze dag kent vele activiteiten, waarvan de meest bekende het Carnaval is: een optocht met carnavals-wagens over de Nevsky Prospekt. De Nederlandse Vereniging doet ook elk jaar mee. Cursisten kunnen zich ook opgeven om op de wagen mee te rijden, een heus feest van 12 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds.

carnaval  Nederlandse wagen tijdens het Carnaval op de Nevski Prospekt

– begin juni: “Internationaal Economisch Forum”; doorgaans niet het feest waar veel cursisten zich op zullen begeven. Sinds enkele jaren wordt op dit forum de economische strategie besproken. Medvedev en Putin nodigen diverse staatshoofden uit. Kans dat het 110-meter lange jacht van Abramovich in de Neva ligt.
– 12 juni: “Rusland Dag” op deze feestdag (die pas sinds enkele jaren gevierd wordt). Behalve diverse concerten, vindt er op de Nevsky Prospekt een Bloemencorso plaats.
– juni – juli: “Witte Nachten”: tijdens de Witte Nachten is het lang licht en wordt het niet echt donker. Het is aan te bevelen om ’s nachts een tochtje over de Neva te maken en de openstaande bruggen te aanschouwen. Het grootste evenement in deze periode is “Alye Parusa” een speciaal Petersburgs feest ter ere van de laatste schooldag. Op het paleisplein is er een show met veel muziek, dans en special effects. Zeer de moeite waard. Tijdens de Witte Nachten vindt in het Mariinsky Theater het Festival “Stars of the White Nights” plaats. Bij de Rostrazuilen op het Vasilievsky Eiland kun je ’s avonds in de maanden juni, juli en augustus genieten van de dagelijkse fonteinen-show.

fonteinen  fonteinen met muziek in de Neva voor het Vasilievsky eiland 

– 4 november: “Eenheidsdag”; een onlangs ingevoerde feestdag, die voor de meeste mensen nog niet veel betekenis heeft.

Behalve de algehele feestdagen kent Rusland heel wat feestdagen toegewijd aan speciale bevolkingsgroepen of beroepsgroepen, zoals studentendag (25 januari), kosmonauten-dag (12 april), douane-dag (28 mei), bouwvakkersdag (tweede zondag van augustus), politie-dag (10 november).

Omgeving

In de omgeving van Sint Petersburg liggen enkele paleizen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Het meest bekende is Peterhof of Petrodvorets. Dit staat bekend als het Versailles van Rusland. Peterhof is vooral bekend van de enorme uitgestrekte tuinen versierd met duizenden fonteinen. Peterhof is te bereiken per draagvleugelboot (ca. 30 minuten varen) vanaf de kade bij de Hermitage.

tuinen-peterhof  Peterhof 

Ook Pushkin (Tsarskoje Selo), ten zuid van Sint Petersburg is het bezoeken waard. Hier staat het Ekaterina paleis, met de bekende “barmstenen” kamer.

Andere paleizen in de regio zijn in Pavlovsk en Gatchina.

Voor wie in de zomer komt is het zeker aan te raden eens een Russisch dagje strand te doen. Ten noordwesten van Sint Petersburg ligt een prachtige kustlijn, waarbij je vanuit het dennenbos zo het zandstrand oploopt. Op een mooie zomerdag zijn deze stranden minstens zo druk als bij ons aan de Noordzee-kust. Wie naar het strand wil pakt de trein bij Ploshad Lenina en stapt uit in plaatsjes als “Kurort”, “Solnechnoje”, “Repino”, “Komarova”, “Zelenogorsk”.

Op ongeveer 3 uur rijden van Sint Petersburg ligt Velikyj Novgorod, dat wordt beschouwd als een van de oudste steden van Rusland. Novgorod speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Rusland in de middeleeuwen.

Sport

Sint Petersburg is ook de stad van voetbalclub FC Zenit. Met de Nederlandse trainer Dick Advocaat en de spelers Fernanco Ricksen en Nicolas Lombaerts, veroverde Zenit in 2007 voor het eerst sinds 23 jaar de Russische landstitel. Helemaal feest werd het toen Zenit onlangs in Manchester de UEFA cup won, door met 2-0 te winnen van Glasgow Rangers (na in de voorrondes clubs als Olympique Marseille, Bayern Munchen, Villareal, Bayer Leverkusen, Standard Luik, AZ te hebben uitgeschakeld). Zenit speelt in het Petrovsky Stadion. Veel cursisten benutten de mogelijkheid om een van de thuiswedstrijden te bezoeken.

zenit-sint-petersburg  FC Zenit na het winnen van de EUFA-cup in 2008 

Behalve de voetballers, heeft Petersburg een aantal bekende sporters. Een Russische beroemdheid is Evgenie Plyuchenko, gouden medaille winnaar Olympische spelen bij het kunstschaatsen en won onlangs met Dima Bilan het Eurovisie-Songfestival. Nikolay Valuev, wereldkampioen boxen in het zwaargewicht komt uit Petersburg. Andere bekenden: Alexander Khalifman (wereldkampioen schaken in 1999), Dmitry Shepel (Europees kampioen all-round schaatsen 2001). Sint Petersburg is de thuis-stad van ijshockey-club SKA. Ijshockey is in Rusland de tweede sport na voetbal. Rusland werd in mei 2008 wereldkampioen.

Wie zelf wil sporten kan terecht bij één van de vele fitness-clubs. Omdat deze clubs meestal op abonnement basis werken, zijn de tarieven van enkelmalige bezoeken vrij prijzig. Planeta Fitness (Korablestroitelei) is een grote fitnessclub nabij het cursisten-verblijf. Een all-inclusive bezoek (gebruik van alle apparatuur, zwembad, sauna, turks stoombad) kost ca. 25 euro. Ook op het Vasilievsky Eiland (en niet zover van het cursisten-verblijf) ligt zwemparadijs “Waterville” (Korablestroitelei 14), met glijbanen, sauna’s en golfslagbad. Een bezoekje kost (afhankelijk van het tijdstip) tussen 15 en 25 euro. Wie in de winter komt kan skiën of langlaufen in de omgeving van St. Petersburg. Schaatsen kan alleen op één van de indoor-banen.

Economie

In 1998 kende Rusland de roebel-crisis. In een paar dagen tijd werd de roebel plots 5 maal minder waard. Veel buitenlandse bedrijven trokken zich terug en vele Russische bedrijven gingen over de kop. Economische malaise en een hoge werkloosheid. Die periode is nu definitief achter gelaten. De afgelopen jaren kende Rusland een sterke economische groei.

Sint Petersburg is inmiddels het “Detroit” van Rusland geworden met autofabrieken als Ford, Nissan, Toyota, General Motors en Hyundai. Daarnaast vervult Sint Petersburg een belangrijke logistieke functie doordat het de belangrijkste haven van Rusland heeft: veel goederen zoals groente en fruit komen hoofdzakelijk via Petersburg Rusland binnen. Rotterdam en Antwerpen zijn sbelangrijke doorvoorhavens voor Sint Petersburg. Een van de grootste logistieke dienstverleners in de regio is het Belgische Ahlers.

Dat de economie hard groeit, is onder andere te danken aan de hoge prijzen van natuurlijke grondstoffen. Ook in de skyline van Sint Petersburg zal dat binnenkort zichtbaar worden: Gazprom, ’s werelds grootste gasproducent, bouwt in de stad een 300-meter hoge wolkenkrabber wat het hoofdkantoor wordt.

landwinning-vasilievsky landwinningsproject baggeraar Van Oord, Vasilievsky eiland 

Ook Nederlandse bedrijven zijn actief in St. Petersburg: Heineken heeft een aantal brouwerijen; Unilever heeft een thee-fabriek en een deodorant-fabriek; Van Oord doet een landwinningsproject op het Vasilievsky Eiland, Boskalis baggert een nieuw kanaal naar zee en bouwt een dam, Stroymoda is een Nederlandse aannemer met fabriek van bouwmaterialen. Een Belgische fabriek van sandwich-panelen is Megaprofil. In totaal zijn er een vijftig-tal Nederlandse en Vlaamse bedrijven met eigen vestiging.

Openbaar vervoer 

De afstanden in Sint Petersburg zijn groot. Van de ene kant naar de andere kant van de stad is al gauw veertig kilometer. Doordat de laatste jaren het autopark sterk is uitgebreid, zijn ook de files flink toegenomen.

Het belangrijkste vervoersmiddel is en blijft daarom de metro. Doordat de metro-stations relatief ver uit elkaar liggen (gemiddeld ca. 4 km), kan men binnen 30-40 minuten van de ene kant naar de andere kant van de stad reizen. De metro van Sint Petersburg ligt 100 meter onder de grond; dat betekent zo’n 3 minuten op de roltrap. De metro werkt net als in Parijs: één tarief voor alle ritten. U kunt dus met een metromuntje reizen tot u weer boven de grond komt.

metro-sint-petersburg  metrostation Moskovsky Vokzal 

Het openbaar vervoer bestaat verder uit bussen, trolleybussen, trams en zogeheten “marshrutka’s”. Dit zijn kleine taxi-busjes die volgens een bepaalde route rijden, en die je overal op die route kunt aanhouden en kunt laten stoppen. Al het bovengrondse openbaar vervoer werkt eveneens volgens een vast tarief (ongeacht hoe lang u blijft zitten).

Het openbaar vervoer is niet duur. Metro-muntjes en tickets voor het bovengronds openbaar vervoer kosten ongeveer 60 eurocent.

Het meest centrale metro-station is “Nevski Prospekt” ofwel “Gostinyj Dvor”. Vanaf ons cursisten-verblijf (metro Primorskaya) is het twee haltes hier naartoe.

Het vliegveld is moeilijk per openbaar vervoer bereikbaar. Tussen metro Moskovskaya en het vliegveld rijdt een marshrutka (nummer 13). Voor degene die nog nooit in Petersburg is geweest of nog niet voldoende Russisch spreekt is het geen gemakkelijke opgave om dit busje in te gaan (de juiste kant op) en op het juiste moment uit te stappen. Bovendien is het reizen met koffers af te raden in de metro. Om de cursist niet meteen met een moeilijke speurtocht op te zadelen, heeft Russisch-in-Rusland een eigen chauffeur en zijn de transfers van en naar het vliegveld standaard inbegrepen in de cursus-prijs.

Wie een dagje weg wil naar een plaatsje in de buurt (bijvoorbeeld Repino, Komarova, Pavlovsk) gaat het beste met de trein. Een ticket kost doorgaans niet meer dan een paar euro. Ook Moskou is vanuit St. Petersburg het beste met de trein te bereiken: een enkeltje met de nachttrein kost 30 tot 80 euro. De sneltrein die overdag rijdt en ca. 5 uur onderweg is kost 70-80 euro.

Kosten levensonderhoud 

Als maatstaf om het kosten-niveau te vergelijken wordt vaak gebruik gemaakt van de zogeheten “Big Mac Index”. Op 1 juni 2008 kostte een Big Mac in St. Petersburg 59 roebel (€ 1,60). Dit is een stuk minder dan in Nederland (€ 2,95). Hoewel een Big Mac nog relatief goedkoop is, is het kosten-niveau in de laatste jaren flink toegenomen. De inflatie bedraagt op dit moment meer dan 10%.

De prijzen van levensmiddelen in de winkel zijn grotendeels vergelijkbaar met die in Nederland, al zijn geimporteerde producten (met name groente en fruit) iets duurder. De grote discounters (prijsniveau iets hoger dan Aldi, Lidl) zijn een stuk goedkoper dan de kleine supermarkt op de hoek (prijsniveau Albert Heijn). Grote supermarkten zijn Lenta, Karussel, O’key en Metro. Er is een Lenta supermarkt vlakbij het cursisten-verblijf.

lenta  supermarkt Lenta, 12000 m2 supermarkt nabij het cursisten-verblijf 

Wie boodschappen doet dient wel op te letten: sommige speciale items kunnen flink duurder zijn dan in Nederland. Een flesje Grolsch kost al gauw 3 euro. Pindakaas (wat men in Rusland niet kent en niet produceert) is in 1 winkel te vinden voor 7 euro per pot.

Kleding is in Rusland iets duurder dan in Nederland. De prijzen van electronica liggen doorgaans gelijk of iets lager.

Een taxi is relatief goedkoop (10 km rijden kost ca. 7 euro), maar de benzine is in Rusland dan ook flink goedkoper (ca. 75 eurocent per liter 95-loodvrij).

Er zijn inmiddels veel cafeetjes en restaurantjes waar je redelijk goedkoop kunt eten. Gemiddelde prijs van een pizza is 6 tot 10 euro. Een lunch (veel eetgelegenheden hebben speciale lunch-menuus inclusief soep en drank) kost ca. 8 tot 10 euro. Een halve liter bier kost 3 tot 5 euro, een colaatje meestal 1,50 – 2 euro.

Sint Petersburg is verder een dure stad als het gaat om overnachten in een (fatsoenlijk) hotel. In het hoogseizoen is zelfs voor 150-200 euro nog moeilijk wat te vinden. Ook onroerend goed is duur, zowel huur- als koop-appartementen. Voor een interessante investering is het wat dat betreft al veel te laat en zijn andere Oost-europese hoofdsteden veel aantrekkelijker.

Uit eten in Sint Petersburg 

Je kunt in St. Petersburg goed eten, zolang je maar weet waar je moet zijn. Een paar tips:

Op loop afstand van het cursisten-verblijf:
Pizza Ollis: Korablestroitelei 32, aan te bevelen: “Pizza Pollo” (met kip en groente), “Pizza Okeanika (diverse vis / zeevruchten). Ook thuis brengen: bestellen op +7812-3200600.
Sushibar Evrazia: Kapitanskaya 4 (tussen 15:00 – 18:00 happy hour: alles dubbel), aan te bevelen “Filadelfia Maki” (sushi met zalm, feta, avocado), “Lapsha s owoshami” (soort bami met groenten)
Bar SPB: Korablestroitelei 30, bier-bar, hapjes en snacks voor bij het bier.

pizzeria  pizzeria Ollis, op loopafstand van het cursisten-verblijf

Vanaf metro Primorskaya 20 minuutjes lopen:
– Ugly Duclking, Ulitsa Gavanskaya 22, Rustig Deens restaurantje, goed eten.

Nabij metrostation Vasileostrovskaya:
Mama Roma: Srednyj prospekt V.O. 6/13, aan te bevelen: koud/warm buffet, www.mamaroma.ru
Stolle: 1e Linia 50, diverse typische “pirogi” (met name hartig gebak), bijzonder aan te bevelen “pirog s kapustoi” (met kool)
Dve Palochki: Srednyj Prospekt V.O. 16, sushi bar, leuk ingericht, www.dvepalochki.ru
– Tan Zhen: Bolshoj Prospekt V.O. 19, Chinees Restaurant, aan te bevelen: “Kuritsa s Keshu” (kip met cashew en groenten), “Blinchiki s Owoshami” (loempia’s), “Ryba v kyslosladkom sause” (vis in zoetzure saus)
– Ivanhoe: Naberezhnaja Leitenanta Schmidta 11, restaurant met originele Middeleeuwse inrichting. – Grad Petrov: Universitetskaya Naberezhnaja 5, Duitse keuken, Bier-restaurant (met eigen brouwerij)

In het centrum:
– Korovabar: Karavannaya Ulitsa 8, voor wie een echt lekkere biefstuk wil, origineel modern ingericht.
– Fiolet: Ploshad Lomonosova 8, goed eten, mooi interieur, chic en trendy, om een “date” of zakenpartner mee naar toe te nemen.

Internet 

Wie een laptop mee heeft, kan in het cursisten-verblijf via WiFi gratis op internet. Behalve het cursisten-verblijf bieden veel cafeetjes en restaurants kostenloos WiFi aan.

Wie gaan laptop bij heeft kan terecht in één van de vele internet-cafés die de stad rijk is. Nabij het cursisten verblijf is er “Cyber Club” (Korablestroitelei 32, korpus 1) of “Arktika” (vanaf metro Primorskaya brug over en eerste gebouw links).

Internetcafés in het centrum: Quo Vadis (Liteinyj Prospekt 63), Cafemax (Nevsky Prospekt 90/92), A-Club (Ulitsa Rubensteina 8).

Gemiddelde prijzen van internet-cafés zijn 1 tot 3 euro per uur.

St.-Petersburg en de gevaren

Vele mensen die Rusland bezoeken worden afgeschrikt door “cowboy”-verhalen over de Russische maffia. Voor alle duidelijkheid: als er al maffia zou zijn, dan is die zeker niet geinteresseerd in de individuele toerist.

Maar wat zijn wel de gevaren? Naar onze mening is Sint Petersburg niet gevaarlijker dan Amsterdam of Antwerpen. Belangrijk is te weten waar de gevaren zitten en dan ben je al een heel eind. Tien gevaren:

1. Het verkeer; roekeloos rijgedrag is een van de belangrijkste gevaren. Kijk goed uit, ook als voetganger!

2. Rioleringsputten; oppassen geblazen, soms ligt het deksel naast de put vanwege ventilatie-doeleinden.

3. Zakkenrollers. Kijk uit in de metro. Bij sommige haltes kan het druk zijn. In de drukte slaan zakkenrollers hun slag. Een aantal cursisten hebben hun fototoestel of portemonnee op deze manier in Rusland achter gelaten. Best niet te veel op zak te hebben.

4. Zigeunergroepen; groepen kinderen en vrouwen kunnen je omringen overdag in een drukke winkelstraat en proberen snel vanalles van het lijf te rukken. De laatste jaren is dit een steeds minder voorkomend fenomeen, maar toch: wees alert!

5. Zwarte taxi; een “autootje vissen” is in Rusland de gewoonste zaak van de wereld om goedkoop van A naar B te gaan, met name tijdens de nachtelijke uren. Vaak een stuk goedkoper dan een officiele taxi. Toch is het beter om deze “zwarte taxi” te mijden en een gewone taxi te nemen. Immers, af en toe komen berovingen in een zwarte taxi voor.

6. IJs; in de winter dreigen de gevaren van ijs: door de continue wisseling van dooi en vorst ontstaan prachtige ijsspiegels. Loop voorzichtig. Betreed geen ijsvlaktes waar stromend water onder zit. Doe niet zo maar andere mensen na: de Rus gaat nog al makkelijk met dit soort risico’s om. Kijk ook eens naar boven. Aan de daken groeien niet de kleinste ijspegels (oplopend tot anderhalve meter lengte). Er vallen jaarlijks enkele slachtoffers als gevolg van vallende ijspegels.

7. Dronkenschap:
De dronken Rus: vermijd gesprekken met dronken Russen. Wat begint als een wellicht leuk gesprek, kan fout aflopen. Zo kan een afwijzing op een uitnodiging tot gezamenlijk wodka drinken als een heuse belediging ervaren worden. Dronkenschap bij Russen leidt vaker tot aggressiviteit dan tot joligheid.
De dronken cursist: openbaar dronken zijn is een strafbaar feit. Raar zul je denken, want een beschonken Rus in het straatbeeld is geen zeldzaamheid. In zijn algemeenheid geldt: in dronken toestand ben je een prooi voor een ieder met slechte bedoelingen. Helaas zijn er soms ook agenten met slechte bedoelingen. Wees voorzichtig en onderschat vooral niet de plotselinge klap die een aantal wodkaatjes kan geven. Ga niet alleen stappen!

wodka  Laat je niet verrassen door de plotselinge “knock-out” van wodka !

8. Vrouwelijk gezelschap; een aantal aandachtspunten voor de mannelijke cursisten: 1) Rusland is een van de landen waar het aantal HIV-besmettingen het sterkst toeneemt (condooms zijn overal te koop, maar minder populair in gebruik). 2) Niet alle meisjes in een discotheek zijn geinteresseerd in je schoonheid en mannelijke uitstraling; kijk uit voor eventuele werkgeversbelangen! 3) Laat je drankjes niet alleen: berovingen nadat er iets in je cola of biert is gegooid komen soms voor.

9. Racisme, in Sint Petersburg zijn groepjes skinheads actief die soms gekleurde buitenlanders aanvallen. Met name mensen met gekleurde huidskleur lopen extra risico. Het dient opgemerkt te worden dat dit probleem de laatste jaren is afgenomen.

10. Platteland, met het verkennen van de omgeving (paleizen in nabijheid, zoals Pushkin, Pavlovsk, Petrodvorets, Gatchina, Novgorod) is niets mis. Maar wie echt die het platteland in trekt moet beseffen dat het plattelandsleven is een stuk ruiger is dan het stadsleven. Als buitenlander (zonder Russen aan je zijde) ben je kwetsbaar. Een paar Nederlandse cursisten zochten in de zomer van 2003 vertier in een plattelandsdiscotheek in het vissersdorpje Kem, een paar honder kilometer van Sint Petersburg. Problemen met hun Russische leeftijdsgenoten liepen gelukkig goed af.

© Copyright - BLC Language Courses - Privacy Policy

Deze website gebruikt cookies. Lees meer in onze: privacy policy.

Voor een goed functionerende website, klikt u op cookies accepteren. U kunt uw keuze altijd wijzigen via de knop onderaan de pagina.